Tag Archives: ibnu batoota

Ibnu Batoota: Apabila umat gila bergambar

Salah satu fitnah besar di laman sosial seperti Facebook, Instagram, Twitter ialah ia menjadikan umat ini gila bergambar untuk ditayangkan pada semua orang. Semua gambar kita nak share, sampai gambar isteri yang sepatutnya disimpan untuk tatapan suami sahaja pun di share. Gambar kita di masjid pun kita share, bahkan yang lebih merisaukan ialah kalau dulu ada istilah “candid” yang mana ... Read More »

Ibnu Batoota: Fitnah dari wanita akhir zaman

Terjumpa status ni kat newsfeed: Korang TUTUP aurat ke BUNGKUS aurat? Beza BUNGKUS dengan TUTUP adalah amat besar. Situasi 1: Aisyah: Ahmad, cube teka aku tengah BUNGKUS ape? Ahmad: Alaaa, nasi lemak. Aisyah: Aik? Mane ko tahu? Ahmad: Aku nampak nasi terkeluar sikit tu. Lagipun aku tahu ko memang jual nasi lemak. Aisyah: Ok2. Cube teka nasi lemak ni banyak ... Read More »

Ibnu Batoota: Kerosakan yang berlaku pada umat

Telah sampai zaman yang Nabi sangat khuatirkan. Zaman yang saya dan kamu sedang alami sekarang ini. Tanda kiamat yang dizahirkan kepada kita bukan lagi tanda “kecil”. Setiap hari jantung ini bagai direntap-rentap kuat hanya mampu terlopong ternganga melihat situasi yang saya tak mampu buat apa-apa kecuali menulis di internet dan bercakap tentang ia di ceramah-ceramah atau sesama kawan yang mana ... Read More »